Parafillina

Parafillina Uppbyggnad och allmäna egenskaper

LD-nummer

61100

Beskrivning

Parafil är en syntetfiberlina med mycket speciella egenskaper. Namnet Parafil kommer av engelska ”parallell filament” vilket betyder parallella fibrer och anger hur linan är uppbyggd. Ett stort antal ändlösa syntetfibrer, parallella utefter hela längden, är hårt packade i ett skyddande ytterhölje.

De överlägsna egenskaperna hos Parafil kommer bl a att fibrerna ligger parallellt. I en vanlig lina (slagen, tvinnad eller flätad) får man vid belastning alltid en böjning och en rörelse mellan de enskilda fibrerna och därmed ett inre slitage som minskar draghållfastighet och livslängd.

Parafiluppbyggnaden ger ett maximalt utnyttjande av varje fibers draghållfastighet och dessutom avsevärt mindre elasticitet än hos konventionellt tillverkade syntetlinor. Materialet i både fiber och hölje kan varieras för att uppnå de för varje applikation lämpligaste egenskaperna.

Fibermaterialet, som svarar för linans draghållfasthet, är vanligen Terylen för parafillina typ A. Höljet, som enbart håller samman och skyddar fiberkärnan, tillverkas som standard av Alkathen (polyeten), men kan också vara av Polyuretan eller Etylenvinylaccetat.

De utmärkta egenskaperna för Parafillinorna är:

· Mycket hög draghållfasthet - jämfört med stållina

· Liten kvarstående töjning mindre än för vanlig stållina

· Låg vikt- de flesta kvaliteter flyter i vatten

· Helt elastiska upp till nominell last – mindre efterspänning

· Hög elektrisk isolationsförmåga – tjänstgör också som isolator

· Korrosionsfritt – tål aggressiva atmosfärer utan underhåll

· 1000 kg nominell brottslast

För Parafil finns ändfästen för olika ändamål. De bygger alla på en av ICI patenterad konstruktion typ konisk hylsa och kil. De är mycket säkra. Angivna brottslaster för linan gäller med monterade fästen.

Parafil används sedan många år tillbaka för en mängd olika uppgifter i olika delar av världen. Exempelvis för stagning av el- och radiomaster (isolerade), som bärlinor, vid bojförtöjningar och andra sjöapplikationer.

Levereras i rullar om 300 meter.

Andra dimensioner som kan tas hem på begäran:

Brottlast ton/ Diameter mm

0,3 / 4,6

0,5 / 7,1

2,0 / 10,9

3,5 / 13,5

5,0 / 17,0

7,5 / 20,0

Egenskaper

Teknisk data

Max last

1 Ton (brottlast)

Längd

300 Meter

Diameter

8,6 mm

E-nummer

E-nummer

0621200